Praktiska tip

Om Wifi!

Du får alltid den snabbaste internetfarten om du har din dator kopplad med kabel till fiberroutern. Men ett trådlöst nätverk i hushållet möjliggör ett flexibelt och smidigt utnyttjande av internetförbindelsen. Dina datorer behöver ingen nätverkskabel, mobiltelefonen behöver inte ta av mobilabonnemangets datakvot och det trådlösa nätverket kan utnyttjas av allehanda teknisk utrustning i hushållet, såsom tv-apparater, hifi-utrustning, övervakningskameror, kylskåp, skrivare bara för att nämna några.

Routern som medföljer installationen har till huvuduppgift att omvandla fiberns optiska impulser till datasignaler som dina apparater kan använda. Som extrafunktion skapar den också ett WiFi-nätverk. WiFi-signalen består av radiovågor vars framfart behöver brottas med frågor som dörrar/väggar och deras beskaffenhet, antal våningsplan, mellantak, grannars WiFi-nät och mycket annat. Om du t ex väljer att placera modemet i ett plåtskåp i nedre planet eller källaren, gör du det väldigt svårt för radiosignalen att nå upp t ex till övre våningen.

Så bara för att man någonstans har en WiFi-sändare, betyder det inte automatiskt att man har ett välfungerande trådlöst nätverk överallt i huset. Om man bara behöver signalen i t ex köket och vardagsrummet, så går det normalt att lösa med en genomtänkt placering av fiberroutern. Men ibland är det inte praktiskt möjligt eller så vill man ha WiFi-täckning i hela huset och fiberroutern har svårt att mäkta med det - då behöver man titta på en kompletterande lösning i form av en extern sk WiFi-accesspunkt eller för att göra det riktigt bra, ett MESH-system.

Låter det svårt? Inget problem, vi finns där för dig! Om du upplever problem med WiFi-nätverket efter att du fått fibern installerad, uppmanar vi dig att KONTAKTA OSS SÅ ATT VI KAN HJÄLPA DIG! Vi gör ett kostnadsfritt hembesök där vi mäter signalen och ger förslag på hur problemet kan avhjälpas. Notera hur och var du upplever problemen och kontakta sedan Ålcom på 018-22222 eller support@alcom.ax.

Image

Fem saker att tänka på för snabbare WiFi

Var står bredbandsroutern?

Det allra viktigaste är att bredbandsroutern och din mobil/surplatta/dator har fri sikt till varandra. Placera gärna routern centralt med fri sikt till de områden i hemmet där du behöver bra WiFi. Ställ inte modemet i ett hörn eller under möbler. Om du har modemet i teknikrum, källare eller grovkök – installera en extra accesspunkt – en WiFi repeater - centralt och högt i huset för bästa spridning av signalen. Centralt, fritt och nära är tre ord som är bra att tänka på när du placerar ditt trådlösa modem.

Undvik placering i skåp, garderober eller bakom tjocka väggar eller murstockar.


Vårt råd
Ju närmare du är modemet när du surfar, desto högre hastighet får du. Ibland räcker det med att flytta sig en decimeter närmare bredbandsroutern för att uppnå tydlig förbättring. Placera modemet helst centralt i bostaden och minst en meter ovanför golvet. Ha gärna fri sikt till utrustningen du ska använda och undvik att placera nära vitvaror t ex mikrovågsugn, kyl och frys, akvarium eller elektronisk utrustning med bluetooth som riskerar att störa radiosignalen för den trådlösa uppkopplingen.