Praktiska tip

Praktiska tips

Du får alltid den snabbaste internetfarten om du har din dator kopplad med kabel till fiberroutern. Men ett trådlöst nätverk i hushållet möjliggör ett flexibelt och smidigt utnyttjande av internetförbindelsen. Dina datorer behöver ingen nätverkskabel, mobiltelefonen behöver inte ta av mobilabonnemangets datakvot och 

 

Nätverkskablar i väggarna eller trådlöst

Datassignaler skickas antingen över nätverkskabel eller trådlös signal och båda har sina fördelar och nackdelar. Det handlar om att avväga flexibiltet mot pålitligthet/fart.

Med trådlöst nätverk eller WiFi som man brukar kalla det för, så har du stor flexibilitet var du än rör dig eftersom du inte har någon kabel kopplad till din enhet och t ex mobiltelefoner, läsplattor och även vissa datorer kräver att du har trådlöst bredband. Problemet med trådöst nätverk är att få en god täckning på alla ställen du rör dig på. Det kanske är för långt avstånd till sändaren av det trådlösa nätverket eller så är det många ytor emellan som skärmar av och dämpar signalen. Fibermodemet har en inbyggd trådlös sändare som räcker till för de flestas behov. Men upplever man problem så kan det vara en väldigt god idé att titta på ett sk MESH-system. Det består av flera trådlösa sändare som på ett smart sätt kan prata ihop sig och täcka en stor yta med väldigt god kvalitet. Hör av dig till oss om du har frågor!

Med anslutning över nätverkskabel så tappar du den stora friheten med att inte behöva ha en kabel kopplad till din enhet, men å andra sidan kräver ibland utrustningen att du ansluter via nätverkskabel. Har du ungdomar som spelar har de ofta också krav på att det skall vara en nätverkskabel eftersom kvaliteten på en trådlös signal kan variera mycket.  En nätverkskabel ger alltid den mest pålitliga anslutningen med högsta farten. Problemet är såklart att om man inte satte in nätverkskablar i väggarna när man byggde eller renoverade huset, så är det inte helt enkelt att få in dem i efterhand. Om du är intresserad av det så rekommenderar vi att du stämmer av med en elfirma.

Image

Fem saker att tänka på för snabbare WiFi

Var står bredbandsroutern?

Det allra viktigaste är att bredbandsroutern och din mobil/surplatta/dator har fri sikt till varandra. Placera gärna routern centralt med fri sikt till de områden i hemmet där du behöver bra WiFi. Ställ inte modemet i ett hörn eller under möbler. Om du har modemet i teknikrum, källare eller grovkök – installera en extra accesspunkt – en WiFi repeater - centralt och högt i huset för bästa spridning av signalen. Centralt, fritt och nära är tre ord som är bra att tänka på när du placerar ditt trådlösa modem.

Undvik placering i skåp, garderober eller bakom tjocka väggar eller murstockar.


Vårt råd
Ju närmare du är modemet när du surfar, desto högre hastighet får du. Ibland räcker det med att flytta sig en decimeter närmare bredbandsroutern för att uppnå tydlig förbättring. Placera modemet helst centralt i bostaden och minst en meter ovanför golvet. Ha gärna fri sikt till utrustningen du ska använda och undvik att placera nära vitvaror t ex mikrovågsugn, kyl och frys, akvarium eller elektronisk utrustning med bluetooth som riskerar att störa radiosignalen för den trådlösa uppkopplingen.