07.06.2018

Personalen från Oasen ringde idag till Pauliina. Min telefon hade blivit utan ström i batteriet och de hade säkert försökt nå mig först. Oberoende så berättade de att han hade hamnat i ett okontaktbart tillstånd, förmodligen ganska likt de han hade en gång när han hade varit hemma hos oss på middag en gång. Jag vet inte hur länge det varade, men de misstänkte att han kanske hade blivit påverkad av ett bodtrycksfall. Det tog en stund men sedan hade kommit tillbaka och färgen hade återvänt.

10.05.2018

Idag for hela familjen förutom Gizmo och Blxiten till Oasen för att besöka pappa. När vi kom dit kring 12-tiden gick en av personalen direkt fram till mig och sade att orsaken till att han låg i sängen var att han inte ville stiga upp och hade varit på lite dåligt humör. Han låg och sov när vi kom in men vaknade direkt  när jag hälsade på honom. Teven stod på ganska hög volym men visade något som han knappast hade följt. Han var relativt pigg i såväl röst som blick och vi pratade om de vardagliga saker vi alltid pratar om när vi är på besök. Att barnen var med gladde honom extra mycket . Mot slutet av vårt besök märkte vi att han började tröttna men på min fråga så svarade han att han nog ville komma upp nu, så jag informerade samma man i personalen om detta. Ute på altanen satt de flesta andra i solens sken och drack kaffe så vi insåg att han nog skulle må bra av det. Vi sade hejdå och han fick en sorgsen blick när barnen gav honom en kram . Ännu en dag.

16.04.2018

En dag med väldigt blandade känslor.  Tyvärr hade vi inte kunnat besöka honom på ett par veckos tid då alla i familjen utom Ella hade dragits med en väldigt efterhängsen influensa och vi inte ville riskera att överföra någonting till honom. Maria Eriksson som är föreståndare på Mattas-avdelningen på Oasen, där pappa är intagen, ringde mig. Vi har ännu inte gått igenom en vårdplan för honom så hon ville att jag skulle komma in och tillsammans med läkaren gå igenom detta. Hon berättade också att pappa hade genomgått en neurologisk undersökning och att neurolgiläkaren skulle delta. Tyvärr passade sedan ändå inte datumet, så det blev Oasens egen läkare Michael Von Beetzen som deltog.

Allt blev att fokusera på diagnosen från neurologiundersökningen. Von Beetzen berättade att den hade fastställts av en svensk läkare som skall vara en av de främsta på området i Sverige och som kommer till Åland och gästspelar. Och diagnosen var PSP eller Progressiv Supranukleär Paralys. Det är en väldigt sällsynt neurologisk sjukdom som på något sätt är besläktad med Parkinson men "värre" eftersom den inte är behandlingsbar. Ordet "progressiv"  syftar på att symptomen blir svårare och nya förr eller senare utvecklas. PSP påverkar balans och syn, ger yrsel och andra sympton som väl nog stämmer gott in på min fars situation. Det påverkar till slut även möjligheten att inta föda vilket kan resultera i behov av sondmatning. Det enda positiva är väl att vi nu har ett namn på det hela. Den svenska läkaren var dock väldigt överraskad över det mycket snabba förloppet som min pappa genomgått. Diskussionen gick vidare om vad jag trodde att är min pappas önskan, om han drabbas av en sjukdomsattack som kräver en aktiv insats för att återkalla honom i liv. Så det var lagom roligt.

Efter mötet gick jag till pappa som satt i en lite bekvämare rullstol framför TV'n. Han var förvånansvärt pigg och klar, så klar har jag nog aldrig sett honom på Oasen. Han hade stadig blick i mina ögon, talade klart och tydligt och hängde med på allt jag sade. Dessvärre kunde jag inte stanna så länge då jag hade Matias ensam där hemma. Så vi skiljdes där han satt i sin rullstol inväntandes dagens lunch med köttbullar och potatismos. En av vårdarna där gav honom  någon uppmuntrande ord att hon aldrig hade hört honom klaga på maten och att han alltid var så tacksam. Min pappa i ett nötskal.

03.05.2018

Idag var jag på besök till pappa med en burk med böcklingar! Kosläppet på Bolstaholm var för några dagar och mamma hade köpt flera kilo nyrökt böckling som hon delade med sig av. Så jag tänkte att min pappa som rökt så mycket fisk genom åren skulle uppskatta denna deliktess. De hade ätit rökta flundror på Folkhälsans gruppboende, men han hade tyckt att de var så småa. Nåväl, jag matade honom några rensade köttbitar och han tyckte om det så klart. I övrigt så gick diskussionen som vanligt - vädret, Geta och lite till. Att han uppskattar de små besöken är väldigt tydligt. Han är väl inte helt med men så pass att man känner att han ändå har ett utbyte. Det blev dock ett kort besök eftersom jag skulle fara och hämta barnen från skolan.

02.04.2018

Påsken är över, familjen är hemma igen och Pauliina och jag tog en sväng via pappa. Klockan var ungefär 15:30 men han låg i sängen på rummet och hade slumrat till. På TV'n snurrade en amerikansk komedi men det var ganska uppenbart att han inte följde med den. Han vaknade till när vi kom in, men ögonen var hela tiden mest bara halvslutna och lite dåsiga. Chris, som jobbar på avdelningen, kom in och förklarade att orsaken till att han låg var att han fått lite sittsår i rumpan så för hans eget välbefinnande var han i sängen. Han var lite varm i pannan men han tyckte inte själv att han var sjuk eller på något sätt hade smärtor eller annars problem. Diskussionen hanterade bara väldigt mundana ting, som hur vädret hade varit, hur vädret är, hur vädret skulle bli, vad han hade ätit. Han mumlade som sagt mest utan att riktigt få fram vad han menade, även om han nog verkade ha en tanke bakom vad han sade, han fick bara inte riktigt fram det. 

Efter en dryg 20 minuter beslöt vi att det vila nog var vad han mest behövde och vi lämnade honom med mitt löfte om att jag skulle komma på ett snabbt besök nästa dag igen. Vid personalens rum hade vi en kort diskussion och de sade att han nog brukar vara piggare och mera pratsam, i  synnerhet efter att de dragit ner på de lugnande medlena.  Kring 2-taget tyckte de var bästa tidpunkten för ett besök, även om ändå varierar, så vi lämnade dem med min hälsning att jag kommer tillbaka nästa dag.