Vingar av stål

05-06-2012 Sorgliga nyheter

På Swedish Ultraflyers fanns flera flyglärare, och de som tog mig under sina vingar var Håkan Karlsson, Håkan Ahlström och mentorn i klubben, norrmannen Einar Edland.

En midvinterdags flygning i solen

En snabb konsultation av loggboken gav vid handen att mina flygtimmar inte ackumulerades i önskvärd takt. Och då blir man av med kortet.Förklaringen var inte desto konstigare än ett gäng ivriga flygare som likt skrattmåsar vid lilla holmen störtdök på de sällsynta och oregelbundna brödbitar av sol och gott väder som moder natur i sin vänlighet ibland beströdde oss med. 

Intresseklubben antecknar

Ok, jag håller med direkt om att detta blogginlägg inte handlar om något substantiellt. Ganska intetsägande egentligen :D Men ändå om känslan som infann sig när jag tog min första sväng med Skyrangern på egen hand. Efter att Richard och jag hade blivit incheckade på Skyrangern vid SUF, för övrigt ditflugna av John och Bjarne i Skyrangern och FK9:an, tog det ett bra tag för mig att bygga upp modet.

Ducka för nu kommer jag

Ducka för nu kommer jag

Ja, det blev en ny chansning med vädret på tisdag morgon. Jag hade en flygning inbokad med Einar där jag skulle försöka få bort det återstående hindret mot certet, EK-nav. Med denna avklarad skulle jag med lite tur hinna med uppflygningen samma dag och därmed övergå från flygkadett Lindén till pilot Lindén!Jag konsulterade Einar kvällen före om väderutsikterna och han rådde mig att ringa metereologen vid Arlanda på tisdag morgon.

En händelselös, givande dag

Jag hade tre dagar inbokade för flygning denna vecka. Visserligen räknade jag med att det skulle räcka med två, men med tanke på hur vädret kan se ut den här tiden på året kunde man lika gärna ta i lite extra. Och tur var väl det. Torsdagens inbokning försvann bland låga moln men jag hade avbokat kvällen före, så jag reste inte i onödan. Fredag och söndag däremot skulle solen skina så att blåsipporna skulle ta en tidig år!

Välkommen tillbaka

Den senaste utflykten till Frölunda lämnade en bittersöt smak i munnen. På menyn för dagen hade stått EK sidvindslandningar och efteråt var Håkan och jag rörande överens om att det fanns behov av repetition. Så att säga. Första halvan hade gått helt lysande, relativt sett i varje fall, när jag avverkade 10 landningar vid Skå med Håkan K på marken. Den andra delen resulterade i endast fyra landningar och en go around vid Frölunda bana 34 och kvaliteten på dem gjorde att förmiddagens framgångssaga gick nu mera i moll.

EK - den korta varianten

EK - den korta varianten

Idag var det kaanske dags för början på the grande finale, EK eller Ensam Kommando, beroende på hur dagsformen skulle gestalta sig. Det allstädes närvarande vädret var snällt och i total brist på moln, var den enda väderfaktorn en markvind på ca 350 grader och 8 knop, såsom det rapporterades av Bromma. Vad Bromma tyckte och vad Frölunda tyckte, var inte alltid samma sak men det verkade lovande.

Så nära

Såväl Richard som jag hedrade skyarna över Mälaren med vår närvaro idag. Medan den gode Lundberg drog iväg söderut på jakt efter trosa med Håkan Karlsson som ballast, hade jag och Einar lite funderingar på vad vi skulle hitta på för program. Ett EK skulle ha smakat, men tyvärr var vindarna inte villiga att släppa upp mig ensam bakom spaken. ATIS för Bromma rapporterade omkring 16 knop stadigt.

Det reder upp sig

HåkanA hade vid min senaste sejour vid Frölunda sagt att nu var det bara en flygning med ATS-färdplan, lite putsningar (med grovt sandpapper tyckte i varje fall jag) av landningar och sedan in på EK. Så det var med ATS-färdplan i sinnet som jag återigen gled ur sängen på måndag morgon. Fast helt säkert var det inte då vädret kändes väldigt grått och inte blev det heller bättre när morgonen grydde under färden båtledes.